04.08.2016 - Majlis Perasmian Karya Kertas ( Seni Matawang )

Majlis Perasmian Karya Kertas
Bank Negara Malaysia
Karya Kertas : Seni Matawang .

Dalam kehidupan seharian kita , wang kertas memainkan peranan penting, namum tidak ramai yang mengetahui dan memberi perhatian terhaap penghasilan karya seni yang terkandung di dalamnya .

Wang kertas mempunyai banyak persamaan dengan karya seni atas kertas yang lain . Karya Kertas ini  menghasilkan seni yang indah hasil daripada pemikiran dan kreativiti mendalam . Wang kertas diperbuat daripada bahan yang berkualiti dan dilengkapi ciri iri keselamatan dan tandatangan dan juga tarikh penghasilan.

Bank Negara Malaysia juga tidak ketinggalan dalam penghasilan wang kertas yang unik seperti berwarna warni dan berinovatif dalam edaran nya . Ciri ciri keselamatan menambahkan dimensi baru pada pereka , pencetak dan bank bank pusat yang saling bekerjasama daam penghasilan wang kertas .

Dalam pameran ini , sebanyak 30 wang kertas yang berasal daripada lebih 10 buah negara dipamerkan . Wang kertas yang wujud sejak abad ke 14 hingga ke abad ke 21 . Seni matawang merupakan pameran yang mengetengahkan karya seni halus yang terkandung dalam wang kertas serta menarik perhaditan dan kesedaran orang ramai akan keindahannya .

Kumpulan Choir
Bank Negara MalaysiaWang kertas pertama di dunia daripada China

" Karya Kertas Seni Matawang " berlangsung dari 4 Ogos hingga 20 November bertempat di Muzium dan Galeri Bank Negara Malaysia .


Comments